top-img3.jpg
История на турнира "КУПА ЕСКАЛИБУР"

През 2003 г. клуб "Ескалибур" е основният инициатор и организатор на различен формат на състезание по фехтовка, в което се състезават едни срещу други момчета и момичета на възраст до 12 и до 14 г.- микс

Първият турнир се проведе през май 2003 г. в двора на частно училище "Зорница", под открито небе. В него взеха участие 24 фехтовача от клубовете в страната. Турнирът бе организиран със съдействието и подкрепата на Българска федерация фехтовка и бивши национални състезатели – Веселин и Цвета Попови, които заедно осигуриха наградите за турнира. 
Събитието бе отразено от БТВ и Канал 1 на БНТ.

През 2004 г. турнирът бе проведен за втори път под името на клуба "Ескалибур", в залата по фехтовка на конно спортна база "Хан Аспарух". В състезанието взеха участие 28 състезатели от цялата страна. Надпреварваха се момчета и момичета, едни срещу други във две възрастови групи: до 12 г. и до 15 г. В духа на олимпийските игри, успоредно с протичането на турнира, за първи път се организира и конкурс за най – хубава рисунка на тема "фехтовка". Изкуството и спорта застанаха отново заедно. В конкурса взеха участие и деца, които не се състезаваха в турнира. Наградите за състезанието бяха осигурени от клуб "Ескалибур", ЕТ "Лапен", а специални награди за конкурса за рисунка на тема "фехтовка" бяха връчени от известният български художник Георги Зайков – Зайо.

На 22 май 2005 г. за трета поредна година, клуб "Ескалибур" бе домакин на детския турнир по фехтовка "Купа Ескалибур – микс" за деца до 12 г. и до 15 г. Състезанието се проведе в залата по лека атлетика на Националният стадион "Васил Левски". Отново българска федерация по фехтовка бе така любезна да осигури апаратурата и оборудването за провеждането на състезанието.

За първи път в това издание на турнира участваха отбори от Румъния и Сърбия и Черна гора. 68 фехтовача от 8 български и 5 чуждестранни клуба премериха сили в надпреварата за купата на Ескалибур. Генерален спонсор на турнира бе бутилираща компания "Горна Баня". Наградите за най - добър треньор, бяха осигурени от Ramsey – London. Наградите за конкурса за рисунка от ЕТ "Лапен" и клуб "Ескалибур".
Турнирът бе отразен от Ринг ТВ, БТВ, Канал 1 на БНТ, Нова телевизия и печатните издания – 7 дни спорт, Труд и Егоист.

На 6-ти май 2006 г. традицията отново бе спазена и четвъртият турнир за купата на "Ескалибур" отново се проведе в залата по лека атлетика на Националния стадион "Васил Левски". Отново в него взеха участие отбори от Сърбия и Черна Гора, които спечелиха и шампионската титла в турнира до 15 г.  За първи път тази година турнирът има свой сайт, където може да се проследи протичането на състезанието и всичко свързано с провеждането му.

2008 г. отново поставя поредното ново начало: за първа година се включва категория за кадети до 17 г. (на рапира и сабя). Състезанието се проведе в два дни - 29.03 - 30.03.2008 г. в гр. София. В турнира взеха участие близо 100 състезатели от България, Турция и Сърбия. Купата на "Ескалибур" при кадетките до 17 г. бе спечелена от състезателката на клуба Анна Лазарова.Анна Лазарова (ляво), Александрина Чапанова (дясно)

 

© СПОРТЕН КЛУБ ПО ФЕХТОВКА ЕСКАЛИБУР | Web Design by KABOX | Powered by Visia website builder